-
Cinci forme distincte de unda pentru rezultate optime
90% INCIZIE/10% COAGULARE - Incizie foarte fina
- Caldura laterala minima
- Distrugere celulara minima
- Ideal pentru incizii asupra tesutului moale si pentru biopsii
- Rezultate estetice excelente.Vindecare rapida
50% INCIZIE/50% COAGULARE - Incizie cu hemostaza simultana
- Ideal pentru disectiile subcutanale
- Estrem de benefic in zonele vasculare producand minimum de caldura laterala si distrugere a tesutului
10% INCIZIE/90% COAGULAE - Coagulare/Contractare
- Ideal pentru control hemostazic
- Hemostaza cu penetrare controlata
Fulguratie - Distrugerea resutului prin scanteiere
- Maxima penetrare si hemostaza
- Ideal pentru distrugerea dorita a unei zone de tesut
- Hemostaza in chirurgia osoasa
BIPOLAR - Hemostaza precise, micro-coagulare
- Neaderenta tesutului la pensa
- Ideal pentru coagulare interna si pentru zona critica din jurul suprafetei de interventie chirurgicala
- Un modul bipolar ce opereaza la frecventa de 1,7MHz,pentru imbunatatirea hemostazei prin compresie cu pensa
Principiile Tehnologiei de Radio Frecventa Ellman
Exista o relatie inversa intre frecventa si cat de adanc RF (Radio Frecventa) penetreaza tesutul. (fig.1)Exista, deasemenea, o relatie intre frecventa folosita si rezistenta tesutului la energia acesteia. (fig.2) Frecventa inalta, folosita in Radiochirurgia Ellman, intampina o rezistenta mai mica din partea tesutului si produce o penetrare mai mica frecventa joasa folosita de electrochirurgie. Asta inseamna ca se genereaza mai putina caldura la nivelul tesutului. Frecventa joasa folosita in electrochirurgie intalneste rezistenta mai mare din partea tesutului si produce o penetrare mai mare la nivelul acestuia. Adica, genereaza mai multa caldura, fapt ce conduce la o distrugere/necrozare mai mare la nivel celular pe toata lungimea inciziei. Produsele noastre, precum Surgitron® Dual, sunt special concepute pentru utilizarea undei radio la 4.0 MHz si balansarea intre o minima distrugere termica a tesutului si confera proprietati excelente de taiere/coagulare. Concluzii
- Scaderea rezistentei inseamna ca temperatura tesutul ramane scazuta cu Radiochirurgia Ellman, decat cu electrochirurgia conventionala
- Temperatura ridicata a electrochirurgiei conventionale cauzeaza mai multa distrugere termica asupra tesutului, care poate fi masurata
Mai putin de 73% distrugere termica, la nivelul tesutului, cu Radiochirurgia Ellman
Un studiu efectuat la Universitatea din Iowa, a comparat tehnologia radiochirurgicala Ellman cu doua dispozitive chirurgicale clasice de electrochirurgie ce folosesc frecvente joase.
Fiecare generator a folosit acelasi model de electrod, Ellman® Vari-Tip®, cu fir de diametrul 0.007 inch. Ellman a fabricat electrodul Vari-Tip pentru a putea fi utilizat cu generatorul Ellman Surgitron Dual impreuna cu Bovie® 1250 si ValleyLab® Force Fx. Fiecare generator chirurgical a fost configurat de echipa de cercetare sa functioneze la parametrii optimi si sa minimizeze distrugerea la nivel de tesut.
Toate inciziile au fost realizate pe un abdomen de porcina. Toate incizile realizate cu Ellman®, Bovie® si ValleyLab® arata similar la o analiza cu ochiul liber.
Cand probele de tesut au fost analizate histologic cu Hematoxylin Eosin, s-a putut constata o diferenta dramatica,descrisa in tabelul de mai jos:
ValleyLab®Force FXBovie® 1250 Ellman® Dual Distrugere Termica(Medie)190 µm 190 µm 110 µm Deviatie Standard 40 µm 40 µm 20 µm Eroare Standard 10 µm 10 µm 10 µm Numarul de Probe 15 13 7 valoare-P (vs. Ellman) <0.001 <0.001 Frecventa Generatorului 390 kHz 350-800 kHz 4 Mhz Concluzii
- Rezultatele arata un avantaj semnificativ pentru Ellman Surgitron Dual.
- A produs cu 73% mai putine daune termice decat generatoarele de frecvente joase Bovie® sau ValleyLab®
Studii aditionale ce confirma ca tehnologia de Radiochirurgie Ellman produce mai putine daune termice tesutului
Alte studii confirma concluzia ca generatorul Ellman® de 4.0 Mhz produce mai putina distrugere termica decat electrochirurgia sau generatoarele laser. In 2004, s-a comparat histologia unei incizii efectuate cu Ellman® contra unei incizii facute cu ValleyLab®Force FX. In conditii similare de taiere, a descoperit ca Ellman® a produs cu 84% mai putina distrugere termica la nivelul tesutului decat ValleyLab® Force FX.
Cercetatorii descopera ca produsele ce utilizeaza radiofrecventa inalta folosita de Ellman, au beneficii si rezultate foarte bunei pentru pacienti comparativ cu procedurile laser sau electrochirurgie. Desi, cantitaea de distrugere termica variaza in functie de tipul tesutului si tehnica chirurgului, Radiochirurgia Ellman produce o cantitate mult mai mica de distrugere termica la nivelul tesutului decat electrochirurgia, in conditii similare.
Beneficii Clinice pentru Tehnologia cu Unde Radio de 4.0 Mhz
- Recuperare rapida – Mai putina distrugere la nivelul tesutului, vindecarea este grabita iar pacientii se vor recupera mai rapid2
- Durere Postoperatorie Redusa – Radiochirurgia produce mai putine traume3
- Mai putine urme postoperatorii – Temperatura scazuta= distrugere termica redusa la nivelul tesutului4
- Mai putine arsuri la nivelul tesutului – Radiochirurgia minimizeaza arderea tesutului spre deosebire de chirurgia laser sau electrochirurgie5
- Pret – Tehnologia patentata Elman are un model excelent de recuperare a investitie (ROI) atat in spitale cat si in clinici private
- Largirea procedurilor chirurgicale – Nici o alta tehnologie bazata pe utilizarea energiei NU are versalitatea tehnologiei Ellman
- Tehnologia radiochirurgicala Ellman are o treime mai putin din distrugerile termice comparativ cu electrochirurgia conventionala.
- Tehnologia radiochirurgicala Ellman produce doar jumatate pana la o treime din distrugerile termice laterale decat majoritatea laserelor.
Precizie maxima de taiere si control
Dovezile histologice arata distorsionari celulare minime folosind frecventa inalta, monopolara pentru excizia tesutului.
Citari Clinice
- Bridenstine, J.B., Derm Surgery (1998); vol 24, p297-400.
- Ericsson, E et al, The Laryngoscope (2007); vol 117, p654.
- Aferzon, M, Derm Surgery (2002); vol 28, p735-738.
- Olivar, AC, et al, Ann Clin Lab Sci. (1999); 29(4): p281-5
-
TEHNOLOGIE RF STOMATOLOGIE
Principiul de functionare a aparatului de radiochirurgie „AcuSect™ – Tehnologia care foloseste radiofrecventa”.
Aparatul AcuSect™ foloseste o frecventa inalta de unde radio cuprinsa intre 3.0-4.0MHz deasupra frecventei radio AM si sub frecventa radio FM. Semnalul radio de inalta frecventa produce o incizie fina fara presiune, cu hemostaza si cu minima vatamare a tesutului. Instrumentul de radiochirurgie produce unda radio care este transmisa catre doua placute metalice, una fiind activa iar alta pasiva.
Micul fir metalic al electrodului se comporta ca o placuta activa si o placuta metalica mai mare sau antena se comporta ca un electrod pasiv-dispersiv.
Unitatea radiochirurgicala se compune dintr-un transformator, o sursa de alimentare, un amplificator, un redresor si o larga varietate de circuite electrice.
Pentru a intelege principiul de functionare al unitatii radiochirurgicale:
Tesutul moale este pozitionat intre cei doi electrozi si semnalului radio ii este permis sa treaca dinspre electrodul activ spre cel pasiv. Pasajul de trecere al undei radio de inalta frecventa catre tesut, face ca acesta sa incalzeasca apa din celule ca rezultat al rezistentei naturale a tesutului la semnalul radio. Distrugerea sau volatilizarea celulelor se creeaza la varful electrodului ca rezultat al rezistentei celulei al caldurii generate. Semnalul radio trece prin tesut prin electrodul activ, producand in final incizia.
AcuSect™ este alimentat de la o priza de perete standard pentru curent alternativ (ac). Acesta este convertit imediat in curent continuu (cc) printr-o sursa de putere aflata in interiorul unitatii. Curentul continuu trece printr-o bobina/condensator de rezonanta sau circuit L/C (L inseamna bobina, C inseamna condensator), care genereaza de fapt frecventele radio (RF) ce stau la baza semnalului radiochirurgical. Frecventa de lucru a Dento-Surg Radiolase este de 4.0 MHz. Frecventa radio este trecuta apoi printr-un adaptor de UNDE, de inalta frecventa, care va modifica forma undei radio pentru a crea diferite forme de unda utile in proceduri chirurgicale. Formele de unda sunt apoi trecute printr-un amplificator de frecventa care le mareste nivelul de energie. Aceste forme de unda, amplificate trec apoi prin circuite de cuplare finale care fac legatura intre undele amplificate si electrozi. Electrozii asigura contactul cu tesutul moale si furnizeaza diversele forme de unda de radiofrecventa. Taierea tesutului moale se obtine ca urmare a acumularii de caldura generate de undele radio asupra celulei.
Avantajele AcuSect:
- Permite controlul oricarui tip de hemoragie
- Incizie fara presiune
- Previne patrunderea bacteriilor la locul inciziei
- Electrozii activi sunt fire de sarma subtiri si flexibile, care pot fi indoiti si modelati pentru a opera in cavitati
- Electrozii nu necesita reascutire si sunt cu autosterilizare
- Asigura o expunere clara, mult imbunatatita a zonei unde are loc interventia
- Elimina formarea cicatricilor
- Sporeste eficienta operatiei
- Reduce timpul pentru fiecare operatie
- Imbunatateste calitatea restaurarilor dentare
- Reduce oboseala si frustrarile celui care opereaza
- Reduce disconfortul si tratamentele postoperatorii
- Taierea se realizeaza fara apasare, cu o miscare asemanatoare celei executate de un pictor cu penelul.
COMPARATIE intre Bisturiu, Laser si AcuSect
Inciziile realizate cu AcuSect™ sunt similare histologic cu cele facute de bisturiu. Inciziile sunt lipsite de artefact termic si mecanic, datorita nivelului scazut de caldura secundara produsa. Bisturiul necesita presiune pe incizie, insotita de sangerare imediata si de compromiterea vizibilitatii asupra campului operator. AcuSect™ produce o minima modificare a tesutului si artefact histologic termic ca urmare a lipsei caldurii secundare create datorita undei de inalta frecventa de 4.0 MHz. Laserul da nastere din punct de vedere histologic la artefacte termice datorita caldurii secundare mari si ca urmare, tesutul se modifica.
Diferentele si similitudinile intre bisturiu, laser si radiochirurgie se regasesc in tabelul de mai jos:
Caracteristica LASER BISTURIU AcuSect Diversitatea inciziilor Da Da Da Excizii Da Da Da Varf de taiere Da* Nu Da Capacitatea de a realiza biopsii Da Da Da Autosterilizare Da Nu Da Producerea unei incizii sterile Da Nu Da Eliminarea sangerarii Da Nu Da Timp de vindecare Acelasi Acelasi Acelasi Produce ranirea tesutului Mica Da Nu *Conductorul de fibra optica este flexibil
*Varfurile electrozilor pot fi modelate pentru a le aduce la forma doritaBisturiu:
- Lama este rigida – forma nu poate fi modificata.
- Necesita presiune de taiere.
- Favorizeaza patrunderea bacteriilor la locul inciziei.
- Se sterilizeaza in autoclava – lama si piesa de prindere.
- Produce ranirea tesutului.
- Necesita punct de sprijin pentru deget in apropiere de locul inciziei, ceea ce micsoreaza vizibilitatea.
- Hemoragia micsoreaza vizibilitatea.
Laser:
- Sistemul de transmitere este flexibil.
- Taierea nu necesita presiune.
- Este cu autosterilizare si, de asemenea, se realizeaza si sterilizarea inciziei.
- Dispozitivul manual nu se poate steriliza in autoclava.
- Ranirea tesutului este foarte mica sau inexistenta.
- Hemoragiile sunt eliminate, vizibilitatea este mai buna.
- Unitatea are dimensiuni mari – intretinerea si reparatiile sunt o problema.
- Interventiile cu laser sunt costisitoare – preturile variaza intre 30.000$ si 60.000$.
AcuSect™:
- Capul de taiere al electrodului poate fi indoit sau adus la forma dorita.
- Incizia este obtinuta fara sa fie necesara presiune.
- Incizie si coagulare simultana
- Vindecarea este mai rapida
- Este cu autosterilizare, realizandu-se si sterilizarea taieturii.
- Dispozitivele manuale si electrozii pot fi sterilizati in autoclava.
- Ranirea tesutului este minima sau inexistenta.
- Necesita suport pentru mana si repaus pentru degete.
- Hemoragiile sunt eliminate si vizibilitatea este mai buna.
- Unitatea este de mici dimensiuni, intretinerea si reparatiile sunt rapide.